menu
KRUIJSWIJK 16MB Productions

16MB Limited Edition Records

Rinus Groeneveld Quartet - Big Ali

Big Ali - Rinus Groeneveld Quartet (2007)

Deze recensie komt uit de Jazzflits 92 en is geschreven door Herman te Loo.

In deze kolommen is de laatste tijd nogal wat te doen geweest om oude en nieuwe tenorhelden, of het ontbreken daarvan. En daar waren we bijna Rinus Groeneveld bij vergeten. Want er zijn in Nederland weinig tenoristen met een zo kamerbreed geluid als Rinus.

En nu is er na lange tijd gelukkig weer eens een cd van hem, 'Big Ali' geheten. En na drie al erg lekkere souljazz-nummers (waaronder het titelnummer, de enige eigen compositie) is het bij 'Polka Dots and Moonbeams' helemaal raak. Begeleid door het Hammondorgel van Jan Reinen zet Groeneveld een hartverscheurende ballad neer die in alles riekt naar Ben Webster. En zoals bekend, zijn het toch de ballads die de mannen van de jongens onderscheiden.

Aan het eind doet hij dat met 'Where Are You' nog eens dunnetjes over, en onderweg hebben we dan nog een 'Gravy Waltz' gehad die net zo vet is als de jus van de titel, een op fluit gespeeld 'Tequila' (waar Roland Kirk om de hoek komt kijken), en Minnie Rippertons hit 'Lovin' You', die hij met Rollinsachtige bravoure vertolkt.

Over de ritmesectie kunnen we kort zijn: die doet degelijk z'n werk en ziet af van solo's. Jan Reinen is precies de groovende pianist/organist die Groenveld nodig heeft om z'n kunsten te vertonen. Wereldschokkend of virtuoos is het absoluut niet, maar wel doordrenkt van een ferme scheut blues en met een gevoel voor melodie waar veel jonkies (in en buiten Nederland) een punt aan kunnen zuigen.

(Herman te Loo)